Sağlıklı Beslenmek İçin

Genel anlamda sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme şeklinde özetlenebilir. Bu doğrultuda beslenirken tüm bireylerin yaşam boyu sağlığını korumayı, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi, yaşam kalitesini arttırmayı ve sağlıklı yaşam biçimlerini benimsemeyi hedeflemesi gerekir. Sağlıklı yaşam biçimi seçimlerine örnek olarak tütün ürünleri kullanmamayı, fiziksel aktivite alışkanlığını gösterebiliriz. Ayrıca tabii ki var olan ve yaşam kalitesini bozan beslenme sorunlarının (protein-enerji yetersizliği, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, raşitizm, diş çürükleri, şişmanlık vb.) en aza indirilmesi, hatta yok edilmesi gerekir.

Peki sağlıklı beslenme nedir?

Sağlıklı beslenme vücudun büyümesi, gelişmesi ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanabilmesi için ihtiyaç olan besin öğelerinin yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre gereken miktarlarda alınmasıdır. İşte bazı küçük ayrıntılarla daha sağlıklı bir yaşam sürmenin yolları:

  • Günlük fiziksel aktivite düzeyi artırılmalıdır.
  • Yetişkin bireylerin her gün en az yarım saat yürümeleri önerilmektedir.
  • Ergenlerin ise her gün en az 60 dakika süre ile ev dışı aktivitelerde bulunmaları gerekmektedir.
  • Üç ana öğünün yanı sıra ara öğünlerde de besin tüketilmelidir.
  • Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanmamalıdır.
  • Tüketilen yağ miktarı azaltılmalıdır.
  • Kızartılmış besinler tüketilmemelidir.
  • Yemek pişirmede haşlama, ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Şeker içeriği düşük besinler seçilmeli; rafine şeker kullanımı ve şekerli besin tüketimi azaltılmalıdır.
  • Tuz tüketimi azaltılmalı ve iyotlu tuz kullanılmalıdır.
  • Salamura besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Taze meyve sebze tüketimi arttırılmalı, iyice temizlenmiş ürünler tüketmeye dikkat edilmelidir.
  • Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir.
  • Kemik sağlığı için kalsiyum yönünden zengin süt, peynir ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.
  • Vücut ağırlığı önerilen düzeyde tutulmalıdır.
  • Fast-food tüketimi azaltılmalıdır.
  • Alkol ve sigara mutlak surette kullanılmamalıdır.

Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara ulaşabiliriz.

Dyt. Mine Bilge Sefacı